Misstag ska vara likt Teflon®

Grunden till dagens Teflon uppfanns av slumpartade händelser. År 1938 skulle R. J. Plunkett utveckla ett nytt kylmedel till kylskåp. Det ämne som han använde i sina experiment var mycket dyrt och hölls därför fryst. En natt råkade den bli till ett vitt pulver.

Pulvret visade sig ha märkliga egenskaper. Det var ett plastmaterial med en vaxliknande yta vilket resulterar i låg friktion. Den är värmebeständig och åldras inte alls, inte ens under normal användning.

En annan forskare på DuPont utvecklade det nya ämnet vidare till dagens Teflon. Teflonet används i allt från Frihetsgudinnan i New York via Gore-Tex-kläder till kabelisolering i jetmotorer.

Vad har Teflon att göra med misstag?

Teflonet uppfanns av en tillfällighet. Vad gör du när det uppstår oförutsedda händelser i dina experiment eller projekt? Drar du lärdom av dem och går vidare? Eller låter du ”misstaget” fastna i ditt medvetna?

Innovation och kreativitet handlar om att experimentera. Då är det viktigt att veta vilka saker som du ska fastna för och vilka som du inte ska fastna för. Det är lärdomarna av själva experimentet som ska fastna och inte misstaget i sig självt. Men du kommer komma ihåg de specifika missarna, precis som Wille Crawford så fint säger i låten ”Missarna”;

en enda liten blunder kan leda till ett under
det var väl så man själv blev till
Columbus var en sopa det vet vi allihopa
han seglade till fel provins
det är så lätt att man glömmer
att det är missarna man minns

Källor:

Andra inlägg i denna serie