Historien om Post-it ®

Historien bakom Post-it lapparna är en klassiker i genren ”misslyckade uppfinningar som blev en succé”.

En kemist på 3M, Spence Silver, uppfann limmet av misstag när han försökte göra ett starkt lim som skulle kunna hålla för att ”svetsa” ihop ett flygplan. Istället för ett superstarkt lim uppfann han ett återanvändbart självhäftande ämne. Klistret kunde användas många gånger utan att mista häftförmågan.

bild på post-it block

© skenmy / Paul Williams

Under flera år försökte Silver främja sin uppfinning inom 3M utan större framgång. Detta tills Art Fry deltog i en av Silvers seminarium kring limmet. Fry var med i kyrkokören och brukade markera psalmerna med lappar. Men hans bokmärken hade en tendens att ramla bort så till slut fick han idéen att stryka Silvers ”misslyckade” lim på ett av hans bokmärken. Nu var den första prototypen till Post-it född.

Precis som limmet var en olyckshändelse så valdes den gula färgen av en slump. Detta genom att labbet bredvid hade ett skrotlager av gult papper, vilket Post-it teamet använde initialt.

1977 lanserades produkter i fyra städer under namnet ”Press ’N Peel”, men resultaten var bedrövliga. Nästa år delade 3M ut gratisprover till personer i olika städer. Denna gång var resultatet bättre och det medförde att produkten lanserades i amerikanska butiker under namnet Post-it® år 1980!

Källor:

Andra inlägg i denna serie