Gammalt mögel visade sig vara källa till liv

När Alexander Fleming studerade stafylokocker, var han inte medveten om att han skulle upptäcka det otroligt viktiga penicillinet. 1928 var det år han blev professor inom bakteriologi och det året åkte han på semester och råkade samtidigt lämna en odiskad bakterieodling framme vid ett fönster.

bild av mögelbröd

© Zoetic blogg

När han kom tillbaka från semestern hade bakterierna dödats av en svamp som var i bakterieodlingen och den hade lämnat en kal fläck i burken efter sig. Istället för att tvätta ur burken och börja med en ny odling, väcktes Flemings nyfikenhet och han började studera sin upptäckt närmare. Penicillinet blev nu upptäckt!

Efter flera års djupstudier tillsammans med Florey och Chain började penicillinet användas på människor år 1941.

Flemings studie började som en slump och visade sig vara en riktig hit. 1945 tilldelades forskartrion Nobelpriset!

Källa:

Misstag ska vara likt Teflon®

Grunden till dagens Teflon uppfanns av slumpartade händelser. År 1938 skulle R. J. Plunkett utveckla ett nytt kylmedel till kylskåp. Det ämne som han använde i sina experiment var mycket dyrt och hölls därför fryst. En natt råkade den bli till ett vitt pulver.

Pulvret visade sig ha märkliga egenskaper. Det var ett plastmaterial med en vaxliknande yta vilket resulterar i låg friktion. Den är värmebeständig och åldras inte alls, inte ens under normal användning.

En annan forskare på DuPont utvecklade det nya ämnet vidare till dagens Teflon. Teflonet används i allt från Frihetsgudinnan i New York via Gore-Tex-kläder till kabelisolering i jetmotorer.

Vad har Teflon att göra med misstag?

Teflonet uppfanns av en tillfällighet. Vad gör du när det uppstår oförutsedda händelser i dina experiment eller projekt? Drar du lärdom av dem och går vidare? Eller låter du ”misstaget” fastna i ditt medvetna?

Innovation och kreativitet handlar om att experimentera. Då är det viktigt att veta vilka saker som du ska fastna för och vilka som du inte ska fastna för. Det är lärdomarna av själva experimentet som ska fastna och inte misstaget i sig självt. Men du kommer komma ihåg de specifika missarna, precis som Wille Crawford så fint säger i låten ”Missarna”;

en enda liten blunder kan leda till ett under
det var väl så man själv blev till
Columbus var en sopa det vet vi allihopa
han seglade till fel provins
det är så lätt att man glömmer
att det är missarna man minns

Källor:

Diamorphglaset

Företaget Diamorph grundades av Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya. Diamporh har sin grund i ett experiment med keramer, där Saeid av en tillfällighet råkade utveckla det hårdaste glaset som finns!

Experimentet i fråga tog en oplanerad väg tack vare de säkerhetsrutiner som finns för smältugnen som användes. I normala fall används kylvatten till smältugnarna, men just denna dag havererade kylsystemet och då stängdes ugnen automatiskt av för att undvika olycka. Detta resulterade i att det keramiska materialet fick en hastigare kylning istället för en kontrollerad form av avsvalning.

När Saeid undersökte detta nya glasmaterial visade det sig ha intressanta egenskaper. Exempelvis har den lika högt brytningsindex som diamant samt att glaset kan ges magnetiska egenskaper genom att tillsätta olika metaller. Dessutom har glaset en hög smältpunkt.

Diamorphglaset kan ha många tillämpningsområden. Allt från tunna och reptåliga glasögonlinser via smycken till fiberoptiska system.

Diamporh drivs idag av Saeid och Askan inom Serendipity Innovations verksamhet. En verksamhet de kanske aldrig hade befunnit sig i om inte kylsystemet hade gått sönder!

Källor:

Historien om Post-it ®

Historien bakom Post-it lapparna är en klassiker i genren ”misslyckade uppfinningar som blev en succé”.

En kemist på 3M, Spence Silver, uppfann limmet av misstag när han försökte göra ett starkt lim som skulle kunna hålla för att ”svetsa” ihop ett flygplan. Istället för ett superstarkt lim uppfann han ett återanvändbart självhäftande ämne. Klistret kunde användas många gånger utan att mista häftförmågan.

bild på post-it block

© skenmy / Paul Williams

Under flera år försökte Silver främja sin uppfinning inom 3M utan större framgång. Detta tills Art Fry deltog i en av Silvers seminarium kring limmet. Fry var med i kyrkokören och brukade markera psalmerna med lappar. Men hans bokmärken hade en tendens att ramla bort så till slut fick han idéen att stryka Silvers ”misslyckade” lim på ett av hans bokmärken. Nu var den första prototypen till Post-it född.

Precis som limmet var en olyckshändelse så valdes den gula färgen av en slump. Detta genom att labbet bredvid hade ett skrotlager av gult papper, vilket Post-it teamet använde initialt.

1977 lanserades produkter i fyra städer under namnet ”Press ’N Peel”, men resultaten var bedrövliga. Nästa år delade 3M ut gratisprover till personer i olika städer. Denna gång var resultatet bättre och det medförde att produkten lanserades i amerikanska butiker under namnet Post-it® år 1980!

Källor:

Är ett misstag alltid ett misslyckande?

Är du rädd för att göra misstag? Hindrar din rädsla dig att vara kreativ och pröva nya saker? Du är inte ensam om att vara rädd. En mängd psykologiska studier har påvisat att rädslan för misslyckande är det primära hindret för personlig framgång. Du rädds misslyckande på grund av att du jämställer uppgiften med dig själv och därför blir din självkänsla hotad varje gång du försöker göra något nytt eller något du verkligen vill uppnå.

I grunden är vi alltså rädda för att bli förödmjukade eftersom vi länkar misslyckande med förnedring på den undermedvetna nivån. Hur kommer du över rädslan för att misslyckas? Här har du fyra tips på ett bra tänkesätt:

  • Erkänn att du är rädd för att misslyckas.
  • Inse att varje misstag tar dig ett steg närmare framgången
  • Njut av vad du får lära dig
  • Läs om andras misslyckanden

Vi har valt att inrikta dessa två veckor – vecka 3 och 4 2011 – till att ta upp några exempel på ”misstag”. Det är många av våra vardagliga produkter som har sin början i ”misstag”. Därför har vi valt att utnämna dessa två veckor till ”Innovation slip-up”.

Detta för att visa på att ett misstag ibland kan vara rena lyckoträffen. Så nu vill vi ge dig dessa 14 dagar där det är OK att göra ”misstag”.

“Success is not built on success. It’s built on failure. It’s built on frustration. Sometimes it’s built on catastrophe.” – Sumner Redstone Chairman